Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Kako dokažemo zakonitost rabljenih programskih izdelkov?

  • Zakonitost

12. 1. 2023

Pravna plat rabljene programske opreme je pomembna tema tako za naše stranke kot za vse, ki razmišljajo o njenem nakupu. Preden se poglobimo v to, kaj konkretno naše podjetje zagotavlja kot dokazilo o zakonitosti, je pomembno, da si najprej na kratko ogledamo, kaj zahteva zakonodaja.

Na podlagi evropskih pravnih aktov in sodnih odločb (npr. direktive 2009/24/ES ali sodbe Sodišča Evropske unije v zadevi C-128/11) so bili oblikovani štirje pravni pogoji za zakonit prenos lastništva programske opreme. Izpolnjevanje teh pogojev dokazuje priložena dokumentacija, ki vsebuje vse potrebne informacije in služi kot dokazilo (na primer pri reviziji programske opreme), da so programski izdelki resnično vaši. Če namreč ne dokažete svojega zakonitega lastništva, obstaja veliko tveganje, da bo vaše podjetje prejelo visoko kazen.

Kateri so štirje pravni pogoji za prenos lastništva programske opreme in kakšno dokumentacijo potrebujete?

Zahtevani pogoji v skladu z zakonodajo EU
  1. Prvotna država izdaje in nakupa izdelka je bila v EU/EGP ali Švica.
  2. Izdelek je bil v celoti plačan lastniku avtorskih pravic.
  3. Izdelek je trajen, brez časovne omejitve uporabe (ni naročnina).
  4. Prejšnji lastniki ne uporabljajo več izdelka.
Dokumentacija

Vsak prodajalec rabljene programske opreme mora po zakonu zagotoviti informacije, ki potrjujejo, da so bili zgoraj navedeni pogoji izpolnjeni. Te informacije so vključene v priloženo dokumentacijo, ki jo morate vedno prejeti ob nakupu, tako da imate dokaz, da ste zakoniti lastnik kupljenih licenc. Uradne predloge za vizualno podobo dokumentacije ni, dejanska vsebina pa mora vključevati naslednje:

  • Izvor programske opreme (prvotna država uporabe)
  • Številko licenčne pogodbe
  • Ime izdelka in vrsto licenčne pogodbe
  • Izjavo prvega lastnika, ki vsebuje:

- Izjavo o odstranitvi programske opreme

- Potrdilo, da so izdelki trajni in da so bili v celoti plačani

- Potrdilo, da so bili izdelki prvotno kupljeni in uporabljeni v EU, EGP ali Švici

NA KAJ MORATE BITI POZORNI: Obstajajo različne spletne strani, e-trgovine in včasih tudi posamezniki, ki celo najnovejše različice programske opreme prodajajo po zelo nizkih cenah. Težava je v tem, da številni med njimi prodajajo le ključe izdelkov in ne samih izdelkov, zato za njih nimate nobene pravne pravice. To je tako, kot da bi kupili in imeli v lasti ključ od hiše namesto hiše same. Ključ izdelka programske opreme in račun, ki ga je izdal prodajalec, ne zagotavljata zakonitosti in lastništva programske opreme, ki ji pripadata. Naj vas ne zavede dejstvo, da ključ omogoča aktivacijo programskih izdelkov – aktiviran izdelek še ne pomeni, da ste njegov lastnik in imate zakonsko pravico do uporabe. To je dokazano le z ustrezno pravno dokumentacijo za kupljeno licenco programske opreme.

Katere dokumente prejmejo naše stranke?

Pri Forscopu zagotavljamo popolno pravno dokumentacijo, pripravljeno za revizijo. Vendar je treba upoštevati dve pomembni stvari:

1. Pravna dokumentacija Forscopa je na voljo samo za Microsoftove trajne izdelke
Razlog je preprost – programski izdelki drugih proizvajalcev so na vas preneseni neposredno (Autodesk) ali pa od njih prejmete potrdilo o prenosu (Adobe).

2. Obstajajo različne različice pravne dokumentacije, ki jo zagotavljamo
Ker rabljeni programski izdelki lahko izvirajo iz različnih virov, se lahko število dokumentov in količina informacij, ki jih lahko delimo, razlikujeta. Razlog za to je, da so lahko nekateri (ali celo vsi) zaščiteni s sporazumom o nerazkritju (NDA) ali uredbo GDPR (Splošna uredba o varstvu podatkov) in so lahko na voljo le revizorju na njegovo zahtevo.

Tukaj so vzorci pravne dokumentacije, ki jo lahko dobite od nas:

Dokumentacija z zaupnimi občutljivimi informacijami

Kliknite za prenos

Dokumentacija z zaupnimi občutljivimi informacijami

Kliknite za prenos

Vzorec pravne dokumentacije, ki jo prejmete po nakupu konkretnega izdelka, lahko najdete tudi v podrobnostih izdelka tukaj:

Imate kakšna vprašanja v zvezi z dokumentacijo, ki jo zagotavljamo? Ne oklevajte in nas kontaktirajte.


Shrani ta članek kot PDF

Vaš izdelek je bil dodan v košarico