Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Jamstvo zakonitosti programske opreme

Zagotavljamo pravno garancijo

Z vsako licenco prejmete pravni dokument, ki nas zavezuje k zagotavljanju doživljenjske garancije na izvor in zakonitost z naše strani dobavljene programske opreme. V primeru kakršnihkoli težav prevzemamo polno pravno odgovornost za dobavljene licence. Sodelujemo le z zanesljivimi in preverjenimi dobavitelji. Naša družba se pridružuje organizacijam s skupnim ciljem odkrivanja nezakonitih licenc in njihove prijave pravnim organom.

Nova programska oprema v primerjavi s sekundarno programsko opremo

Ponujamo sekundarno programsko opremo kot tudi popolnoma novo programsko opremo. Glavna razlika med obema je v tem, da se lahko "sekundarna" (včasih imenovana "rabljena") programska oprema prodaja po bistveno nižjih cenah v primerjavi z njihovo prvotno ceno. Več o sekundarni programski opremi najdete spodaj.

Kaj je sekundarna programska oprema in kako deluje?

Sekundarna programska oprema so licence, ki jih njihovi lastniki ne potrebujejo več. Lastniki so običajno podjetja, ki želijo kupiti novejšo programsko izdajo ali v celoti preiti na drugo programsko opremo. To pomeni, da njihove „rabljene“ licence postanejo odvečne. Te licence odkupimo in jih nato v svoji e-trgovini ponudimo drugim strankam. Pri tem je super to, da lahko prihranite približno polovico cene (in včasih celo več) v primerjavi s prvotno, medtem ko dobite popolnoma enak izdelek kot prvi uporabnik!

Kako na to gledamo v Forscope?

Po našem mnenju daje prodaja rabljenih licenc ljudem možnost zakupa zakonito pridobljene programske opreme za precej nižjo ceno, kot bi jo drugače morali plačati. Licenca za prvotnega imetnika postane praktično neuporabna, zakaj je torej ne bi uporabil nekdo drug?

S programsko opremo je skoraj tako kot s knjigami. Po tem, ko kupite knjigo, vas nihče ne bo vprašal, ali ste knjigo prodali naprej komu drugemu, denimo preko prodajnega portala. S tem, ko vam je knjigarnar knjigo prodal, je prišlo do t. i. izčrpanja pravic in nihče vam več ne more preprečiti, da bi knjigo prodali naprej nadaljnjemu uporabniku. Enako velja za programsko opremo. Takoj, ko uporabnik odstrani programsko opremo s svojega PC-ja, nima več koristi od njenega lastništva in je upravičen licenco prodati nekomu drugemu.

Kaj imajo o rabljeni programski opremi povedati mediji?

"To pomeni, da v skladu z zakonodajo EU programska podjetja nimajo pravice preprečiti, da bi uporabniki svoje digitalne datoteke prenašali drugim; dejansko so pravice distributerja programske opreme za nadzor distribucije izčrpane po prvi prodaji.

Če torej naložite del programske opreme, ga lahko ponovno prodate - vendar le če kopijo izbrišete na svojem trdem disku."

Celoten članek preberite tukaj

"Najvišje evropsko sodišče je odločilo, da je trgovanje z "rabljenimi" licencami za programsko opremo zakonito in da avtor takšne programske opreme ne more nasprotovati kakršni koli nadaljnji prodaji. Ta sodba postavlja precedens za trgovanje z licencami rabljene programske opreme na področju celotne Evropske unije."

Celoten članek preberite tukaj

"Sodišče EU: Prodaja rabljenih licenc za programsko opremo je popolnoma v redu.

Evropsko sodišče pravi, da pravilo velja za kopije programske opreme tako na fizičnih medijih kot tudi za tiste, ki so prenesene iz interneta. Sodišče je še dodalo, da ko programska družba proda "kopijo računalniškega programa", je "izključna pravica do distribucije" odpravljena, kar drugim podjetjem omogoča prodajo rabljenih licenc."

Celoten članek preberite tukaj

Kakšno je stališče prava glede ponovne uporabe rabljenih licenc?

Ena najpomembnejših razsodb v zvezi s prodajo rabljenih licenc je izdalo Sodišče Evropske unije leta 2012.

Sodišče EU je v razsodbi Sodba v zadevi C-128/11 UsedSoft GmbH/Oracle International Corp. odločilo, da: »Avtor računalniških programov ne more preprečiti nadaljnje prodaje »rabljenih« licenc, ki omogočajo uporabo njegovih programov, prenesenih s spleta

To pomeni, da je prodaja »rabljene« programske opreme povsem legalna. Ta sodba je oblikovala varno in zakonito podlago za celotno EU za zagotavljanje zdrave in poštene konkurence na evropskem trgu.

Iz sodbe izhaja tudi naslednje:

  • Časovno neomejene licence za programsko opremo je dovoljeno prosto prodajati. V primeru, da sami kupite programsko opremo, jo lahko kasneje pod enakimi pogoji prodate.
  • Izključna pravica avtorja programske opreme se izčrpa s prvo prodajo. Kupci, ki si zagotovijo računalniški program na prostem trgu, imajo pravico, da to programsko opremo uporabljajo.
  • Četudi licenčna pogodba prodajo (nadaljnjo prodajo) programske opreme izrecno prepoveduje, nosilec dotične pravice nadaljnje prodaje več ne more preprečiti. Licenčna pogodba ni nad pravom Evropske unije in točke, ki so z njim v nasprotju, niso pravno veljavne (velja predvsem za t. i. »OEM« programsko opremo).
  • Način distribucije nima vpliva. Programska oprema je lahko distribuirana na CD/DVD ploščah ali preko spleta. Nosilec pravice pri nadaljnji prodaji enakega blaga ne more ponovno zahtevati plačila, saj ga je prejel že ob prvi prodaji. V obtoku bo še naprej samo ena kopija programske opreme, torej, zakaj bi bilo za le-to potrebno še enkrat plačati.

Oglejte si sodbo Sodišča EU (na voljo v EN)

Zgodovina zakonitosti rabljene programske opreme

Oglejte si glavne odločitve Evropskih direktiv, ki so vplivale na razmere na trgu z rabljeno programsko opremo.

 

2000

»Sodba Nemškega zveznega sodišča je dovolila prodajo OEM in DSP različic brez vezave na strojno opremo.«

Sodba Nemškega zveznega sodišča s 6 julija 2000, file no. I ZR 244/97

2001

»S prvo prodajo izvirne kopije v okviru Evropske skupnosti se izčrpajo pravice prvotnega lastnika do nadziranja prodaje te kopije.«

Odlomek iz direktive EU 2001/29/EC

2006
Deželno sodišče v Hamburgu je potrdilo, da je nadaljnja prodaja Microsoftove programske opreme zakonita. To se nanaša tudi na prodajo posameznih licenc iz sklopa licenc za določen izdelek.

2009
"...drugi pridobitnik licence tako kot vsak nadaljnji pridobitnik pridobi tudi pravico do nadaljnje distribucije in dobička od le-te.«
Direktiva 2009/24/EC Evropskega parlamenta in Sveta EU

2011
Kantonalno sodišče v Zugu, Švica, je odločilo, da »Adobe ne more niti na podlagi avtorskega prava omejevati nadaljnje prodaje programa po njegovi prvi prodaji.
Ta precedens je predstavljal veliko zmago za globalni trg programske opreme.

2012
»Avtor računalniških programov ne more preprečiti nadaljnje prodaje »rabljenih« licenc, ki omogočajo uporabo njegovih programov, prenesenih s spleta.«,
– 
Sodba v zadevi C-128/11 UsedSoft GmbH/Oracle International Corp International Corp.

2016
»Prvotni pridobitnik kopije računalniškega programa z licenco za neomejeno uporabo lahko to rabljeno kopijo in licenco zanjo proda nadaljnjemu pridobitniku.« – Sodba Sodišča EU, Sodba v zadevi C-166/15 Aleksandrs Ranks in Jurijs Vasiļevičs

Vaš izdelek je bil dodan v košarico

    Brezplačna dostava in 30 dnevna zagotovitev vračila denarja