Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Zakaj so Microsoft količinski (Volume) izdelki za vaše podjetje boljši od izdelkov OEM?

  • Microsoft
  • Licenciranje
  • Primerjava izdelkov

14. 12. 2021

Številna podjetja in organizacije so zmedena zaradi Microsoftovega izdajanja poslovnih licenc. V tem članku bomo pojasnili, kakšna je razlika med količinskim in OEM licenciranjem ter zakaj naj podjetja izberejo izdelke količinskega licenciranja namesto OEM.

Namen izdajanja količinskih in OEM licenc

Količinsko licenciranje izdelkov omogoča hitro in enostavno licenciranje za veliko število naprav ali uporabnikov. Namenjeni so podjetjem, vladnim in izobraževalnim ustanovam ter so običajno na voljo preko posebnih licenčnih pogodb (OLP, EA, MPSA itd.).

OEM programsko opremo zagotavlja Microsoft predvsem proizvajalcem opreme, kot sta Dell in HP ter je predvidena kot del paketa programske in strojne opreme. Končni izdelek, npr. prenosni računalnik s prednameščenim sistemom Windows, lahko nato kupijo in uporabljajo tako podjetja kot končni uporabniki.

Vendar za prej omenjena Microsoftova pravila o distribuciji programske opreme v EU veljajo načela izkoriščanja pravic. To pomeni, da je po prvi prodaji programsko opremo mogoče prodajati naprej brez pogojev, navedenih v prejšnjih odstavkih: programsko opremo OEM je mogoče prodajati brez strojne opreme, programsko opremo količinskega licenciranja pa brez licenčnih pogodb.

Zakaj izbrati količinsko namesto OEM licenciranje?

Programska oprema iz Microsoftovega distribucijskega kanala količinskega licenciranja ima funkcije in tehnične zahteve, ki so enake ali izboljšane v primerjavi s podobnimi programi iz kanala OEM:

KOLIČINSKO LICENCIRANJE OEM
Združljivo s strežniki in RDS
Če želi podjetje uporabljati pisarniški paket prek storitve oddaljenega namizja (Remote Desktop Services – RDS), je potrebno pridobiti izdelek Office, ki je na voljo v obliki količinskega licenciranja, in sicer Office Standard ali Office Professional Plus.
Nezdružljivo z omrežnimi rešitvami
Programska oprema OEM Office, na primer Home and Business in Professional, ni združljiva z RDS.
Popolna pravica do degradacije
Degradiranje je pravica končnega uporabnika do vrnitve programske opreme na starejšo različico, ki jo Microsoft ponuja za izdelke, kupljene prek njegovega distribucijskega kanala. Če imate na primer Office 2019 Professional Plus, ga lahko degradirate na prejšnjo različico in namesto nje uporabljate Office 2016 Professional Plus (različič ni mogoče uporabljati istočasno!). Pravice do degradacije veljajo za vse izdelke s količinskim licenciranjem (strežniški izdelki, MS Office itd.).
Delna pravica do degradacije
Izdelki OEM imajo nekaj pravic do degradacije, a so te precej omejene.
Hitra namestitev, spletna aktivacija,
enostaven prenos
Izdelke količinskih licenc lahko hitro in preprosto aktivirate preko spleta. Prenos programske opreme z ene naprave na drugo zahteva le odstranitev s stare naprave, namestitev na novo in vnos aktivacijskega ključa – zaradi količinskih ključev (MAK) ali namenskih storitev (KMS) niso potrebni dodatni postopki aktivacije. V primeru MAK je potrebno spremljati le število aktivacij – število trenutno aktiviranih naprav mora biti enako ali manjše številu kupljenih izdelkov.
Standardna namestitev, aktivacija s telefonom, počasno prenašanje
Izdelkov OEM ni mogoče tako preprosto prenašati – ključ OEM je treba najprej deaktivirati na trenutni napravi z vrsto ukazov v ukaznem pozivu. Nato je treba programsko opremo odstraniti iz stare naprave in jo namestiti v novo, nato pa jo aktivirati z dokaj zamudnim postopkom aktiviranja preko telefona. Za pravilno namestitev in aktivacijo lahko potrebujete nekaj znanja s področja IT.
Množična aktivacija
Produkte količinske licence je mogoče hitro in enostavno namestiti in aktivirati v velikem obsegu, kar je bistvena funkcija za srednja in velika podjetja z velikim številom naprav.
Brez množične aktivacije
Izdelke OEM je treba aktivirati ročno, eno napravo za drugo, kar močno upočasni namestitev.
Centralizirano upravljanje
Količinski izdelki so tudi najučinkovitejša izbira za podjetja z obsežno IT infrastrukturo z veliko oddelki ter številnimi uporabniki in napravami. Programsko opremo Količinskega licenciranja lahko preprosto upravljate z orodjem VAMT – brezplačnim Microsoftovim orodjem za upravljanje, ki omogoča sledenje, aktivacijo in deaktivacijo izdelkov Količinskega licenciranja.
Brez centraliziranega upravljanja
Pri izdelkih OEM bi moral strokovnjak za IT vse opraviti ročno (uvedba, namestitev, aktivacija), saj ni na voljo dobrih orodij za upravljanje.
Podrobna dokumentacija
Rabljena programska oprema količinskega licenciranja je opremljena z nizom dokumentov, ki dokazujejo, da je bila pridobljena v skladu z zakonodajo EU: poleg obveznega minimuma, ki ga sestavljata račun in izjava prodajalca, lahko stranke od prejšnjega lastnika prejmejo potrdilo o odstranitvi in številko licenčne pogodbe ter dodatne dokumente, če obstajajo (sklop se razlikuje med različnimi programskimi izdelki, ponudniki, proizvajalci itd.).
Osnovna dokumentacija
Programsko opremo OEM je težje izslediti, saj je le redko opremljena z obsežno dokumentacijo o svojem izvoru. Stranke, ki kupijo rabljeno programsko opremo OEM, običajno prejmejo le obvezni zakonski minimum: račun in prodajalčevo izjavo.
Za več podrobnosti kliknite na lastnost v vsakem stolpcu.

Pazite se prodajalcev, ki ponujajo ključe izdelkov količinskega licenciranja brez dokumentacije – zakoniti prodajalci programske opreme zagotavljajo kopijo programske opreme (vključno s ključem) z vso spremljajočo dokumentacijo! To je podobno, kot če bi kupili samo ključ za hišo – čeprav lahko vstopite v hišo in jo uporabljate, ni vaša, zato je to strogo nezakonito.

Kakšna je razlika v ceni med izdelki količinskega licenciranja in izdelki OEM?

Programski izdelki OEM lahko zaradi svojih posebnosti (kot je bilo pojasnjeno prej) podjetjem predstavljajo veliko ovir, na prostem trgu EU pa je njihova cena pogosto podobna ceni izdelkov količinskega licenciranja.

Oglejte si naslednji primer primerjave med Office 2019 Professional Plus ter Office 2019 Home and Business in si oglejte, kako koristno je dobiti izdelek količinskega licenciranja namesto izdelka OEM:

  Office 2019 Professional Plus (Količinsko licenciranje) Office 2019 Home and Business (OEM)
Primerno za vsa podjetja domači uporabniki ali mala podjetja
Aplikacije MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access, Skype za podjetja MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook
Namestitev Količinski namestitveni program Office 2019 ali orodje za nameščanje Office MSI (standardna ISO datoteka)
Aktivacija enostavna množična aktivacija s samo enim ključem Aktivirati ga je treba ločeno (za vsako napravo je potrebno uporabiti posamezen ključ izdelka).
Podpora za RDS se lahko uporablja s storitvami RDS (Remote Desktop Services). ne podpira RDS
MS račun ni zahtevano zahtevano
Jeziki enako za obe različici: slovenščina, angleščina, nemščina, francoščina, italijanščina, španščina, ruščina in številni drugi.
Konec podpore enako za obe različici: Oktober 2025
Cena 159,99 € 159,99 €

Kot je razvidno iz zgoraj navedenega, je zelo priporočljivo, da podjetja pri licenciranju Microsoftove programske opreme, zlasti tista z večjim številom naprav in uporabnikov, vedno izberejo izdelke količinskega licenciranja – to je najbolj ekonomična, učinkovita in enostavna rešitev.

Iščete programsko rešitev, prilagojeno vašim potrebam?
Kontaktirajte nas!


Shrani ta članek kot PDF

Vaš izdelek je bil dodan v košarico