Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Microsoftovo količinsko (Volume) licenciranje: licenčni ključi (FAQ)

  • Microsoft
  • Licenciranje

10. 12. 2021

Microsoft Volume licensing (programi OLP, EA itd.) omogoča dva načina aktiviranja izdelkov – bodisi prek ključev MAK ali KMS.

Kaj je MAK in kako deluje?

MAK – Multiple Activation Key (več aktivacijski ključ) je en aktivacijski ključ za določen izdelek. Ko podjetje kupi npr. Office 2019 Standard, običajno prejme 1 MAK – ne glede na število licenc, ki jih je kupilo. Ta MAK se uporablja za aktiviranje vseh naprav, za katere so bile kupljene licence. Število možnih aktivacij je večje od števila kupljenih licenc, če bi moralo podjetje na primer zamenjati njihovo strojno opremo. Podjetje mora zagotoviti, da se programska oprema ne uporablja v več napravah, kot je bilo število kupljenih licenc.

Ena od prednosti Microsoftovega količinskega licenciranja je, da podjetju ni treba slediti, katera naprava je bila aktivirana s katerim ključem. Druga prednost je možnost paketne aktivacije več naprav hkrati – zahvaljujoč Volume Activation Management Tool – orodju za upravljanje aktivacije ali podobno.

Kaj če naše podjetje prejme 2 ključa MAK za isti izdelek?

Če kupujete isti izdelek na različne datume (npr. Ko morate kupiti dodatne licence ali če morate naročilo razdeliti na dva ali več), lahko za vsako naročilo prejmete drugačen ključ MAK (velja tako za rabljeno kot novo programsko opremo). To dejstvo ne vpliva, saj lahko svoje naprave aktivirate s katerim koli MAK ključem, ki ste ga prejeli.

Recimo, da ste kupili 10 licenc, ki vsebujejo ključ MAK A, in nato naročili 15 dodatnih licenc, ki vsebujejo ključ MAK B. Vseh 25 licenc je mogoče aktivirati z enim od njih. Pomembno, kar morate upoštevati, je, da število trenutno uporabljenih / aktiviranih naprav ne sme presegati skupnega števila licenc, ki ste jih kupili (25 v tem primeru).

Zakaj obstajajo različni ključi MAK za naročila na različne datume?
To je zato, ker izhajajo iz različnih licenčnih pogodb (LA).

Ali lahko Microsoft blokira ključ MAK?

Microsoft skoraj nikoli ne blokira ključev MAK. Toda redko se lahko pojavi še kakšen zaplet (čeprav se tudi to verjetno ne bo zgodilo): število aktivacij na en MAK se lahko izčrpa. V takem primeru je pomembno vedeti, da:

  1. Ko MAK-u zmanjka razpoložljivih aktivacij, nikoli ne prekliče že izvedenih aktivacij.
  2. Vedno bomo ponudili rešitev, ki bo omogočila aktivacijo več naprav:

    • Bodisi bomo prosili Microsoft (v imenu prvotnega pridobitelja licence), dapoveča število možnih aktivacij,
    • ali pa bomo za isti izdelek zagotovili drugačen ključ MAK – v skladu z Microsoftovimi pogoji in določili.¹

Naše podjetje redno preverja stanje števila možnih aktivacij ključev MAK in če ugotovimo, da je ta številka kmalu izčrpana, lahko proaktivno rešimo situacijo.

Kaj je KMS in kako deluje?

KMS (Key Management Service) je Microsoftov sistem za centralno aktivacijo izdelkov znotraj organizacije. Pri uporabi tega sistema licence, ki ste jih kupili, v vašem omrežju aktivira strežnik KMS (namesto Microsoftovih strežnikov).

Microsoft aktivira vaš strežnik KMS (to se zgodi samo enkrat) – po vnosu ključa KMS. Nato strežnik KMS sam aktivira programsko opremo. Ena aktivacija traja 6 mesecev in v tem časovnem obdobju morate svoje naprave (ki imajo dostop do strežnika KMS) povezati z omrežjem, da podaljšate aktivacijo.

Sistem KMS je primeren predvsem za velike organizacije, ki pogosto zahtevajo zamenjavo naprav, uporabnikov ali obojega.

Ali potrebujete dodatno posvetovanje o Microsoftovem količinskem licenciranju? Kontaktirajte nas!

¹ Če želite pojasniti, kako to deluje je pomembno vedeti, da je aktivacijski ključ, ki se uporablja za količinske licence, v resnici le en ključ. Vaša pravica do uporabe programske opreme izhaja iz nakupa licenc (kopij računalniškega programa). Primerjajmo to z resničnim primerom: ko kupite hišo, postanete njen zakoniti lastnik. In tudi če izgubite ključ, je hiša še vedno vaša, poklicati morate le ključavničarja (to bi bilo naše podjetje v primeru količinskih licenc za programsko opremo).

Vaš izdelek je bil dodan v košarico