Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Ali je moja programska oprema zakonita? Izvedite, kako to ugotoviti (in zakaj bi morali to vedeti)

 • Zakonitost

16. 9. 2019

Zakaj je zakonita, pristna programska oprema tako pomembna?

Verjetno ste se kdaj vprašali, kaj je pomembno pri uporabi legalne programske opreme. Navsezadnje obstajajo različni viri za brezplačno pridobivanje želene programske opreme na internetu. Ali se res splača kupiti licenčno programsko opremo? Kaj je najslabše, kar se lahko zgodi, če tega ne storite? In kako ugotoviti razliko med nelegalno in legalno programsko opremo? Preberite in izvedite, kako se izogniti dragim napakam.

Spodaj najdete prikaz našega mnenja o tej obsežni temi. Logični strukturi članka lahko sledite od začetka do konca ali pa, s klikom na naslov, skočite neposredno na tisti del, ki vas najbolj zanima.

Opomba: Ta članek se nanaša predvsem na programsko opremo, ki se distribuira in prodaja v skladu s pravili in zakonodajo Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in Švico. 

Tveganja uporabe nezakonite programske opreme

Začnimo z oceno tveganja uporabe nepristne, nezakonite programske opreme. Tu je kratek seznam 6 pomembnih tem, ki jih morate upoštevati:

1) Zapravljanje denarja

To je ena najpogostejših stvari, ki se zgodi – bodisi zato, ker nikoli ne dobite tistega, za kar ste plačali (programska oprema ne deluje ali sploh ni dobavljena), ali ker se izdelek, ki ste ga prejeli, pokvari po kratkem času, prodajalca pa ni več najti.

2) Varnostna vprašanja

Skrekana programska oprema je pogosto bolj izpostavljena zlonamernim napadom, kraji podatkov in kršitvam zasebnosti, zato tvegate, da občutljive informacije izpostavite zlorabi s strani naključnih zunanjih oseb, hekerjev in zlonamernih agentov.

3) Nenadna izguba dragocenih podatkov

Ko programska oprema nepričakovano preneha delovati zaradi sumljive narave, izgubite dragocene podatke; možnosti varnostnega kopiranja in obnovitve pa so pogosto omejene ali ne obstajajo. Ne glede na to, ali gre za premoženje podjetja ali zasebne spomine, ni vredno tvegati.

4) Velike globe

Glavna skrb vsakega razumnega lastnika podjetja. Piratstvo programske opreme je hudo kaznivo dejanje in v primeru revizije programske opreme lahko globe dosežejo večkratno ceno nove licence. Poleg tega se mora kupiti zakonito programsko opremo,  vaše podjetje pa dobi slabo ime, ko se izve, da je bilo vpleteno v nezakonite prakse. Težave z avtoriteto so zadnja stvar, ki jo potrebujete v vašem podjetju.

5) Pomanjkanje podpore in posodobitev

Sčasoma nezakonita programska oprema postopoma zastara in postane nezdružljiva z novejšimi sistemi, aplikacijami in datotekami, zato se ponovno pojavi potreba po nakupu nove. Posodobitve so nujne tudi iz varnostnih razlogov – vsak dan se pojavljajo nove kibernetske grožnje. Da bi preprečili škodo vašemu sistemu in podatkom, je treba posodobiti programsko opremo.

6) Izgubljeni dobiček

Z uporabo nezakonite programske opreme izgubite priložnost, da s prodajo odvečne programske opreme dobite nazaj nekaj svoje naložbe. Čeprav se to morda ne zdi tako pomembno kot prejšnje postavke, je za vaše podjetje še vedno škoda, da ne bo optimalno izkoristilo premoženja, ki ga ima.

Ali vaše podjetje ali organizacija lasti licence za programsko opremo, ki jih več ne potrebuje? Lahko jih odkupimo od vas pod določenimi pogoji. Kliknite tukaj in izvedite več.

Orisali smo nekaj glavnih tveganj, zdaj pa še poglejmo, katere vrste nezakonite programske opreme obstajajo, da se ji uspešno izognemo.

 

Vrste nezakonite programske opreme in kako jih prepoznati

Tema zakonitosti programske opreme je obsežna in zapletena. V naslednjih delih tega članka smo pripravili seznam najpogostejših goljufij z licencami in programske opreme, s katerimi se lahko srečate med nakupom programske opreme na trgu EGP.

Namestitev skrekane programske opreme

Ta vrsta nezakonite programske opreme je zelo razširjena, znana že od 80. let naprej in se običajno uporablja v nekomercialne namene. Krekanje je očitna kršitev zakona, zato takšne programske opreme prevaranti niti ne poskušajo prodati.

Toda kaj točno je skrekana programska oprema?

Skrekana programska oprema je sprememba določene programske opreme, izvedena brez dovoljenja izvornega razvijalcaNajpogostejši razlog za krek programske opreme je odstranitev, onemogočanje ali zavajanje njenega licenčnega modula, tako da se lahko želeni program uporablja brezplačno. To pomeni, da tudi če namestitev deluje pravilno, je ni mogoče legalizirati samo z nakupom originalne licence, ker je programska oprema v bistvu poškodovana.

Za legalizacijo programske opreme boste morali narediti novo, čisto namestitev z originalnimi namestitvenimi datotekami. Na žalost to še vedno ne bo zagotovilo zakonitosti vaše programske opreme, saj mora biti izpolnjen še en pogoj – kot uporabnik programske opreme lahko uporabljate samo originalne kopije namestitvenih datotek. Prepričajte se, da jih prejmete od certificiranega vira – prvotnega proizvajalca, njegovih pooblaščenih partnerjev ali uveljavljenih prodajalcev.

Pristna namestitev z nezakonito licenco

Za razliko od skrekanih namestitev je pristna namestitev prvi korak k pravilno delujoči in licenčni programski opremi. Trik je v sami licenci – obstaja več načinov, kako je licenca lahko nezakonita: lahko je ponarejena, lahko nezakonito pridobljena ali pa se izkoršča njeno namembnost preko tega kar dovoljuje zakon in proizvajalec. Posel z licencami je drag in donosen, potrošniki pa pogosto niso dovolj seznanjeni s pravili licenciranja, da bi lahko ugotovili razliko med ponarejenimi in pristnimi, nezakonitimi in zakonitimi. Zato prevaranti svoj trud običajno usmerijo na licenciranje. Oglejmo si najpogostejše prevare pri licenciranju.

Vrste nezakonitih licenc

Za namen tega članka bomo analizirali licence, razvrščene v dve glavni skupini:

Kot primere bomo uporabili Microsoftove izdelke, saj je podjetje med najbolj priljubljenimi razvijalci programske opreme, ki so tarča prevarantov, glavna načela pa so podobna tudi pri mnogih drugih programih.

Vrste nezakonite programske opreme: digitalne licence

Digitalne licence so programske licence, ki se distribuirajo v elektronski obliki in v glavnem prek spleta – običajno z registracijo na ponudnikovi platformi ali po e-pošti. So brez fizičnega nosilca.

Vrste nezakonitih digitalnih licenc in njihove značilnosti so razporejene od najlažjih do najtežjih za prepoznavanje.

Resnično slabi ponaredki:

 • kaj je to: zaporedje naključnih simbolov, ki je videti kot originalni ključ, ne da bi pravilno sledilo razvijalčevi logiki – čeprav morda ni takoj očitno, imajo vsi pristni ključi izdelka točno določeno strukturo in logiko v vrstnem redu in vsebini simbolov.
 • je aktivacija možna: ne
 • nezakonito, ko: vedno gre za ponaredke
 • primer značilne prevare: domnevni Microsoftovi ključi izdelkov, ki vsebujejo kateregakoli od teh znakov: 0, O, 1, I, L, 5, S, A, E, U, Z. Pristni Microsoftovi ključi teh znakov nikoli ne uporabljajo

KMS aktivator

 • kaj je: program, ki v sistem vnese skupinsko različico ključa izdelka imenovano KMS (Key Management Service – običajno ga uporabljajo v podjetjih za skupinsko aktivacijo večjega števila računalnikov), ki posnema strežnik KMS na izbrani napravi in prisili izdelke, da se aktivirajo na tem posebnem strežniku. Takšna KMS aktivacija izdelka traja približno 6 mesecev in nato zahteva novo aktivacijo.
 • je aktivacija možna: da
 • nezakonito, ko: vednouporablja šibke točke tehnologije, da zavaja sistem, ki je bil aktiviran

Licence za maloprodajo

 • kaj je: pristni maloprodajni ključ izdelka za določeno programsko opremo
 • je aktivacija možna: da
 • namenjen prodaji: splošnim potrošnikom, malim podjetjem
 • nezakonito, ko:

- je licenca izdana zunaj EGP in Švice

- je prodajalec registriran zunaj EGP in Švice

- ni dokumentov za dokazilo o nakupu – v glavnem ni računa (lahko je ukradena licenca)

Maloprodajne licence – OEM

 • je aktivacija možna: da (pojavljajo se nekatere strojne omejitve)
 • namenjen za prodajo: splošnim potrošnikom, malim in srednje velikim podjetjem; prvotno skupaj s strojno opremo
 • nezakonito, ko:

- je bilo dovoljenje sprva izdano zunaj EGP in Švice

- je prodajalec registriran zunaj EGP in Švice

- ni dokumentov za dokazilo o nakupu – v glavnem ni računa (lahko je ukradena licenca)

Skupinske licence – Volume

 • Kaj je: a izvoren skupinski ključ izdelka (Volume) za določeno programsko opremo
 • namenjen za prodajo: srednje velikim in velikim podjetjem, naprednim IT sistemom
 • je aktivacija možna: da
 • nezakonito, ko:

- je bilo dovoljenje sprva izdano zunaj EGP in Švice

- je prodajalec registriran zunaj EGP in Švice

- ni dokumentov za dokazilo o nakupu – v glavnem ni računa (lahko je ukradena licenca), ni verige porekla (niz dokumentov, ki kažejo prejšnje lastništvo in izvorno državo izvora licence), ni potrdila o odstranitvi z naprave

- tehnične zmogljivosti licence se izkoriščajo zunaj zakonskega sporazuma (račun, pogodba itd.);

 • primer tipične zlorabe: licenca, kupljena za ceno ene aktivacije, prodana več strankam

MSDN ključi

 • kaj je: ključ izdelka MSDN je poseben ključ namenjen testiranju, ustvarjen v Microsoft Visual Studio
 • je aktivacija možna: da
 • nezakonito, ko:

- se prodaja kot licenca – MSDN ključi niso licenceEnostavno se obnašajo kot licence za namene testiranja programske opreme; pogosto potečejo brez opozorila

- se uporablja za aktiviranje izdelka za druge namene, kot jih določa Microsoft Developer Network

 • primer tipične zlorabe: prevarant lahko kupi Visual Studio z naročnino MSDN ali Dreamspark, ustvari veliko testnih ključev in jih proda kot pristne licence

Zaradi narave njihovega namena je običajnim ali celo izkušenim uporabnikom zelo težko preveriti in prepoznati MSDN ključe. Zato so MSDN ključi glavno orodje za ustvarjanje ponarejenih Microsoftovih licenc – digitalnih in fizičnih.

Vrste nezakonite programske opreme: fizične licence

Fizične licence so licence za programsko opremo, ki se distribuirajo na fizičnih medijih, najpogosteje v obliki certifikata o pristnosti (CoA) ali nalepke s ključem izdelka, neposredno natisnjenim na njej, ki licenco potrjuje kot pristno, zakonito kopijo. Včasih je priložen tudi namestitveni medij.

Ne pozabite, da je licenca lahko popolnoma pristna in je še vedno nezakonita za uporabo – to velja tudi za fizične licence. Pravila glede zakonitosti nakupa in uporabe so podobna pravilom za digitalne licence:

 • obstoj potrebnih veljavnih dokumentov (račun – vedno; izjava o deinstalaciji, veriga izvora itd., odvisno od vrste programske opreme)
 • država izvora (dovoljenje mora biti izdano znotraj EGP in Švice)
 • registracija prodajalca (prodajalec mora biti registriran v EGP in Švici)
 • posebnosti programske opreme (namen uporabe mora biti v skladu s pravili proizvajalca in veljavnimi zakoni)

Druga nezakonita ravnanja na trgu fizičnih licenc so ponarejene fizične licence in prodaja nalepk, ki jih ni mogoče uporabiti za licenciranje.Zato morate vedno natančno preučiti etikete – nekatere ponaredke je mogoče prepoznati že na prvi pogled.

Pomembno! Kot je bilo omenjeno v prejšnjem delu, je najbolj razširjen način ponarejanja Windows CoA tiskanje MSDN ključev na nalepke – to pomeni, da je programsko opremo mogoče aktivirati in splošni uporabnik ne bo mogel ugotoviti, da je žrtev ponarejene programske opreme, dokler licenca nenadoma ne bo prenehala delovati. Oglejmo si nekaj primerov ponarejenih nalepk Windows CoA spodaj. Pomagali vam bodo ugotoviti, ali je nalepka, ki jo imate (ali nameravate kupiti), pristna ali ne.

Windows 7

Kaj iskati:

 • kakovost mikroteksta – včasih je lahko tako slaba, da jo lahko razmažete s prstom; 
 • besedilo "OEM Software" – Microsoft običajno označuje distributerja (proizvajalca) na nalepkah Windows 7, na primer HP, Dell itd.;
 • holografski varnostni trak – na originalnih etiketah holografski varnostni trak prehaja skozi papir nalepke (podobno kot na bankovcih) in je trdno pritrjen nanj, odsev traku pa spreminja tudi barve od svetlo modre do rjave; na ponarejenih nalepkah je varnostni trak enostavno odstraniti, barva pa se spreminja iz modre v sivo.

  Za povečavo kliknite na sliko

Windows 10

Kaj iskati:

 • kakovost mikroteksta – pristne nalepke so obdelane s kakovostnim gravurnim tiskom; ponaredki so zelo slabe kakovosti;
 • odrezani kot in napis "for OEM Software" - takšnih nalepk ne proizvajajo proizvajalci za EU;
 • reliefni elementi – na resničnih nalepkah lahko začutite reliefne elemente, če s prstom pogladite površino; ponaredki so ponavadi le raven papir brez oblikovanih elementov;
 • napis v spodnjem desnem kotu "THIS IS NOT A COA" - tega napisa ni na pristnih licencah.

    Za povečavo kliknite na sliko

Licence, ki se prodajajo z "lastnimi" namestitvenimi nosilci

Nenazadnje bodite pozorni, da je prodaja neizvornega, "lastnega" namestitvenega medija (na primer izvorna namestitvena datoteka, ki je bila zapisana na neizvornem DVD-ju), popolna kršitev zakona o avtorskih pravicah in licenciranja, zato se izogibajte vsem podjetjem, ki ponujajo takšno storitev. Edini način prodaje licenc skupaj z namestitvenimi nosilci podatkov je prodaja pristne, nespremenjene kopije – na primer: prodaja originalne fizične licence Dell z originalnim namestitvenim DVD-jem Dell.

Kako se izogniti nakupu nezakonite programske opreme?

Kako se torej izogniti nepotrebnemu trošenju denarja, časa in notranjega miru? Pred nakupom morate preveriti dvoje: prodajalca in izdelekSpodaj najdete seznam kategoriziranih vprašanj z odgovori in nasveti, ki vam bodo pomagali prepoznati nezanesljive vire licenc za programsko opremo.

Prodajalec

Vedno najprej začnite preiskovati prodajalca, saj tu prevaranti delajo največ napak.

Podatki o podjetju

Podatki o podjetju:

 • Ali je podjetje registrirano v EU?
 • Ali je podjetje davčni zavezanec v EU?
 • Kdo je generalni direktor podjetja? Je iz EU?
 • Ali so podrobni podatki o podjetju enostavno in prosto dostopni?
 • Kako dolgo je podjetje na trgu?

Ta vprašanja vam bodo pomagala prepoznati verodostojnost in resnost prodajalcaČeprav to ni obvezna zahteva za zakonitost, ima večina resnih in zanesljivih prodajalcev licenc podjetje s sedežem v EU, ki je registrirano v EU. Ime izvršnega direktorja podjetja je včasih lahko majhna, a pomembna podrobnost, saj večinoma nakazuje, od kod je oseba – ne pomeni vedno, da podjetje ni legitimno, je pa običajen trend za prevarante iz države v razvoju (večinoma iz Azije) da registrirajo podjetje v EGP zaradi vstopa na trg EU; pred naročanjem dvakrat preverite vse.

Poleg tega velja za vsako podjetje, da dlje ko je na trgu, večja je njegova verodostojnost. Zato običajno zakoniti prodajalci poskrbijo, da so njihovi potencialni kupci seznanjeni z njihovimi izkušnjami in delovanjem podjetja.

Pravna jamstva

Kaj vprašati:

 • Katera pravna jamstva zagotavlja podjetje?
 • Kakšni so pogoji poslovanja? Kakšna je politika vračanja in menjave izdelkov?

Prisotnost pravnih jamstev je bistvenega pomena za ugotavljanje zanesljivosti in zaupanja prodajalcu. Vedno preverite zakonska jamstva in poslovne pogoje trgovin, kjer kupujete. Številni prevaranti se sploh ne trudijo pravilno napisati teh pomembnih informacij in dokumentov, saj so pogosto dolgi in zapleteni. Zato vam ne bo vzelo veliko časa, da boste prepoznali razliko med prevaranti in zakonitimi prodajalci.

Stik s strankami

Kaj vprašati:

 • Ali so na spletni strani prodajalca navedeni kontaktni podatki?
 • Ali obstaja podpora za stranke? Povezava v živo (telefon ali klepet)? In če je odgovor pritrdilen, ali podjetje uporablja klepetalnega robota ali se lahko pogovarjate s ljudmi?

To, da so predstavniki podjetja z lahkoto dosegljivi, je pogosto znak, da spletna strani zgolj fasada za prevaro, saj vzdrževanje odzivne in dostopne podpore strankam prodajalcu predstavlja dodatne stroške in kupcem zagotavlja večjo preglednost. Prav tako jim daje možnost, da postavijo vprašanja o vsem, česar ne vedo. Podjetje, ki prodaja legalno programsko opremo, ne bi imelo težav odgovoriti na nobeno vprašanje.

Ocene in komentarji

Kaj vprašati:

 • Ali je podjetje prisotno na družbenih medijih (vsaj Facebook)? Od kdaj?
 • Ali je družabna medijska stran podjetja aktivna?
 • Ali obstajajo ocene strank na drugih platformah razen na spletni strani podjetja?

Danes je prisotnost družbenih medijev skorajda ključnega pomena za vsako podjetje, ki jemlje resno svoj posel in je pomemben pokazatelj zaupanja. Aktivnost podjetja in načini sodelovanja z javnostjo so postali veljavno merilo verodostojnosti, saj je velik del interakcij javen in se pojavlja tako na strani kupca kot prodajalca. To pomeni, da se prevarant dolgo časa izogiba ali ne more vzdrževati aktivne strani.

Družbeni mediji skupaj s specializiranimi platformami za primerjavo in nakupovanje zagotavljajo dobro sliko o zanesljivosti prodajalca in izdelka, ki ga prodaja zahvaljujoč ocenam strank in mnenjem. Če ima prodajalec zelo nizko oceno ali pa ocene sploh ni, bodite previdni, saj je za tem pogosto veljaven razlog.

Dodatni nasveti:

 • Ne kupujte od fizične osebe (prijatelji, družina, sodelavci) – tveganje še vedno obstaja, tudi če ima oseba najboljše namene. Morda se ne zavedajo vseh zakonskih pogojev in zahtev.
 • Ne kupujte na dražbenih portalih (npr. Ebay, Bolha). Pazite na trge, kot sta Amazon in Oglasi.si, saj so pogosto vir ponarejenih ali nezakonitih licenc in je težje preveriti prodajalce, ki so tam prisotni.

Izdelek

Prej smo pisali že veliko nezakonitosti licenc, toda tukaj je nekaj dodatnih dejavnikov, ki jih je treba dvakrat preveriti:

Cena

Kaj vprašati:

 • Zakaj je cena toliko nižja od tržnega povprečja?

Dani izdelek lahko postane cenejši, ko izidejo novejše različice, izdaje ali popolnoma novi izdelki. Običajno bi se stari izdelek prodajal manj, zato proizvajalci in prodajalci pogosto znižujejo ceno, da bi vzbudili zanimanje zanj pri potencialnih kupcih. Kljub temu pa mora prodajalec izdelek, za dobiček, prodati po ceni, ki je vsaj nekoliko višja od kupnih stroškov ali izdelave. Zato je zelo sumljivo, ko se razmeroma nov ali povsem nov izdelek prodaja po precej nižji ceni od prvotne proizvajalčeve cene.

  Windows 10 Pro za 15 €? Office 2019 Professional Plus za 100 €? Rdeča zastava! 

Dokumentacija

Kaj vprašati:

 • Kateri dokumenti se izdajo pri nakupu? (račun, potrdilo o zakonitosti – digitalno ali fizično)

Poleg prejema licence z originalnim ključem izdelka za aktivacijo programske opreme (potrdilo o pristnosti) morate vedno dobiti dokazilo o nakupu (račun), sicer vaša programska oprema ni zakonito licencirana. Pogosta napaka je, da kupujete izdelke brez dokazila o nakupu, kar lahko pogosto pripelje do zelo neprijetnih posledic kasneje.

Predstavitev izdelka

Kaj vprašati:

 • Ali obstajajo podrobnosti o izdelku?
 • Ali obstajajo navodila o tem kje se nahaja namestitvena datoteka programske opreme, kako jo namestiti in aktivirati?

Čeprav podrobna predstavitev izdelka (vrsta licence, opis izdelka in podoba izdelka, zahteve po strojni opremi, združljivost programske opreme itd.) na prvi pogled ni tako pomembna, pa dobro predstavljen izdelek navadno predstavlja nekoga, ki vlaga trud, ustvarjalnost in prizadevnost v e-trgovino, ki jo preverjate. Članki o podpori kažejo pripravljenost pomagati strankam, da izdelek ne le kupujejo, temveč ga tudi uporabljajo. Goljufi običajno ne vložijo veliko truda na svoja spletna mesta, saj je to drago in zamudno.

Dodatni nasvet: Seznanite se s posebnostmi izdelka – prepričajte se, da ga lahko uporabljate za namen, za katerega ga kupujete.

Prosimo, upoštevajte: Licenca je lahko pristna in izpolnjuje splošne zahteve glede zakonitosti (račun, država izvora itd.) Še vedno pa je nezakonita za uporabo zaradi omejitev proizvajalca. Tipični primer je Microsoft Office Home and Student, ki se lahko zakonito uporablja samo v nekomercialne namene. Zato je najbolje, da se posvetujete s predstavnikom trgovine, ki jo kupujete – in se prepričajte, da so licence, ki vas zanimajo, primerne za vaše potrebe.

 

Borimo se proti – skupaj!

Trg ponarejene programske opreme je nevaren in škodljiv tako za kupce, kot za prodajalce. V podjetju Software Deals si dejavno prizadevamo za zmanjšanje negativnega vpliva prevarantov na poslovanje z licencami programske opreme. To storimo tako, da kupce poučujemo o pomenu legalne programske opreme in se borimo proti nezakonitim praksam s pomočjo drugih uveljavljenih licenčnih podjetij za programsko opremo in s pomočjo organov oblasti.

Tema zakonitosti programske opreme je obsežna in zapletena in v tem članku pokrivamo le glavne točke, vendar upamo, da boste po branju le tega bolj jasno razumeli to problematično temo.

Imate dodatna vprašanja? Ali celo dvomite v zakonitost licence? Naša skupina strokovnjakov jo lahko preuči in ugotovi morebitno goljufijo. Ne oklevajte nas kontaktirati in prositi za pomoč pri preverjanju licence.

Vaš izdelek je bil dodan v košarico