Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Windows 7 ali Windows 10? Naša primerjava vam bo pomagala pri odločitvi

  • Microsoft
  • Windows
  • Primerjava izdelkov

20. 8. 2019

Windows 7 je že celo desetletje priljubljen operacijski sistem, vendar je Windows 10 postopoma prevzel njegovo mesto. Če se ne veste, kateri sistem je za vas boljši, berite dalje. Izpostavili bomo razlike med sistemoma Windows 7 in Windows 10, vključno z uporabniškim vmesnikom, iskanjem in brskanjem ter sinhronizacijo dokumentov na več napravah. Ne prezrite zaključka na koncu članka!

1. Uporabniški vmesnik: klasičen vs moderen

Microsoft je z vsakim novim operacijskim sistemom eksperimentiral s svojim uporabniškim vmesnikom in Windows 10 ni izjema. V primerjavi z operacijskim sistemom Windows 7, ki ponuja bolj klasičen videz, podoben priljubljenemu sistemu Windows XP, Windows 10 ponuja sodobnejši, čistejši videz.


Če ste v preteklosti preizkusili Windows 8, ste bili morda zmedeni v
razdeleku Žive Ikone v meniju Start. Čeprav je bil to korak v trendni smeri uporabe različnih izdelkov z zaslonom na dotik, ni uspel, ker so bili uporabniki zmedeni. Pri Windows 10 je zelo dobro to, da se lahko odločite – in bodisi uporabite klasični Start Menu z onemogočenimi Živimi Ikonami, ali pa kar Start meni s kombinacijo razdelka Živih Ikon na desni strani.

Naš nasvet: Če ste navajeni dela s klasičnim videzom sistema Windows, ni slaba ideja ostati pri Windows 7. Če pa želite delati na bolj dinamičen način, vključno s hitrejšimi načini iskanja informacij, priporočamo Windows 10.

2. Ali je iskanje lažje s 7 ali 10?

Funkcija iskanja datotek v sistemu Windows 7 vam omogoča udobno brskanje po strojni opremi po dokumentih, ki jih potrebujete. Če ste s tem zadovoljni, potem je to dobra izbira. Windows 10 vam omogoča enako, vendar dodaja možnost, da iščete ne le datoteke, temveč tudi aplikacije in informacije po internetu in v Microsoftovi trgovini. Če menite, da bi to koristilo vašemu delu, je Windows 10 boljša izbira.

Ko govorimo o možnosti spletnega iskanja, ne moremo preskočiti dejstva, da oba operacijska sistema uporabljata različni brskalnik. Windows 7 se drži dobrega starega Internet Explorerja, medtem ko se je Windows 10 odločil, da ga bo, enkrat za vselej, pustil v preteklosti in namesto tega vključuje Windows Edge. V čem se skrivajo razlike, se boste morda spraševali?

Največji kontrast predstavlja dejstvo, da Edge zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, in vključuje Microsoftovo digitalno asistentko Cortana. To pomeni, da svoj brskalnik  lahko upravljate z glasovnimi ukazi, hkrati pa, ko nekaj iščete (npr. restavracijo) Cortana omogoča vpogled v druge podrobnosti, kot so lokacija, delovni čas in kontaktni podatki. Internet Explorer je v tem pogledu zaostal za sodobnim časom in omogoča iskanje le na zelo preprost način – ročno in brez predlogov.

Naš nasvet: Z uporabo sistema Windows 7 boste dobili udobno možnost za hiter pregled datotek. Če želite brskati po internetu, morate delati z ločeno z Internet Explorerjem. Windows 10 omogoča hitrejši način za delo z informacijami – preprosto aktivirajte Cortano z glasom ali iščite s vtipkanjem in Microsoft Edge vam bo v sodelovanju s Cortano v nekaj trenutkih posredoval želene informacije.

3. Sinhroniziranje na več platformah

Delo na več platformah ponuja odlično priložnost za izboljšanje vašega dela, vendar – odvisno od strojne opreme, na kateri delate – lahko prinese tudi težave.

Windows 7 je operacijski sistem, ki v resnici ni bil zasnovan za uporabo na različnih napravah – tablicah, telefonih, prenosnih računalnikih, namiznih računalnikih itd. Razvit je bil z namenom, da se uporablja le na tradicionalnih prenosnikih in namiznih računalnikih. Če vam to ustreza, je izbira očitna.

Po drugi strani pa, če svoj delovni dan začnete z mobilnim telefonom, se nato preselite k namiznemu računalniku v svoji pisarni in pozneje zvečer, da nadoknadite svoje delo in ga dokončate, k prenosnemu računalniku, je Windows 10 odličen partner, ki vas podpira. Vaše delo sinhronizira v vseh napravah, s katerimi delate, tako da lahko kadarkoli nadaljujete delo tam, kjer ste končali.

Naš nasvet: Windows 7 je odličen, stabilen in zanesljiv operacijski sistem. Vendar, če skupaj s prenosnikom ali namiznim računalnikom uporabljate Microsoftov telefon, tablico ali katerokoli drugo napravo, je Windows 10 s sinhronizacijo boljša izbira za vas.

4. Integracija OneDrive

In nenazadnje, če želite sodelovati z OneDriveom, je morda pravi čas, da se razmislite o tem, ali želite nadgradnjo na Windows 10. Čeprav je Windows 7 združljiv z OneDrive, ni bil zasnovan s tesno integracijo v mislih. Zagotavlja podporo in ga lahko namestite, vendar medsebojna povezava ni brezhibna. Windows 10 pa je tesno prepleten z OneDrive, tako da lahko z delate  datotekami kadarkoli, hkrati pa varnostno kopirate in sinhronizirate v vseh svojih napravah.

Naš nasvet: Če se odločite za nadgradnjo na Windows 10, lahko ustvarite varnostno kopijo vseh pomembnih del in datotek v OneDriveu in jih poiščete znova, ko se prijavite v Microsoftov račun v novo nameščenem sistemu Windows 10.

Torej, katerega izbrati?

Izpostavili smo nekaj najpomembnejših razlik med priljubljenim Windows 7 in sodobnim in popularnim Windows 10. Za konec lahko zaključimo, da če večinoma delate z prenosnimi in namiznimi računalniki in nimate potrebe po delu z drugimi napravami, lahko nadaljujete z  uporabo Windows 7. Podpora se bo sicer končala januarja 2020, in zaključila se bo tehnična podpora, vendar bi morali biti v redu tudi po tem (preprosto uporabljajte osnovne varnostne ukrepe pri brskanju, na primer previdnost pri odpiranju e-pošte itd.)

Če pa iščete bolj sodobne, učinkovite in prilagodljive načine dela (npr. uporabo več naprav, eksperimentiranje z glasovnim ukazom ali iskanje informacij na hitrejši način kot prej), priporočamo, da preizkusite Windows 10.


Ste zadovoljni s klasičnim načinom dela? Zagotovite si Windows 7.
Potrebujete sodoben način? Izberite Windows 10.

 

Vaš izdelek je bil dodan v košarico