Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Windows 10 ali Windows 11 – kateri bolje ustreza vašemu podjetju?

 • Windows
 • Microsoft
 • Primerjava izdelkov

24. 3. 2022

Ali je nedavno izdani Windows 11 primeren za vaše podjetje? To vprašanje je trenutno aktualno za številne odgovorne osebe, zato smo pripravili članek, ki vam bo pomagal pri odločitvi, kaj je bolje za vaše podjetje – prehod na najnovejši Microsoftov operacijski sistem ali pa še nekaj let ostati na Windows 10.

Če želite izvedeti več o 3 najpogostejših področjih za Windows 11, kliknite spodnje gumbe:


Potrebujete pomoč pri odločitvi, kateri sistem Windows je najboljši za vaše podjetje? Obrnite se na nas za svetovanje!

Katere nove funkcije prinaša Windows 11?

Windows 11 uporabnike takoj navduši s povsem novim vmesnikom, ki sledi sodobnim oblikovalskim trendom – Microsoft je pri svojem najnovejšem operacijskem sistemu vložil veliko truda v posodobitev in poenostavitev uporabniškega vmesnika, ki se zdaj ponaša z modernim zaobljenim izgledom in oblikovanjem potez, kar mu daje občutek lahkotnosti in dinamičnosti.

Kliknite sliko za ogled v visoki ločljivosti


Druge pomembne funkcije in izboljšave vključujejo:

 • Nov začetni meni – ob odprtju so vse vsebine in ikone v novem začetnem meniju na sredini zaslona, uporabniku pa omogoča hiter dostop do iskalne vrstice, pripetih aplikacij, priporočenih aplikacij in datotek ter nekaterih drugih sistemskih orodij in funkcij. Preoblikovana je bila tudi opravilna vrstica, ki ima zdaj sredinsko poravnavo ikon, poskočne ikone in nekoliko spremenjene funkcionalnosti.
 • Izboljšana namizna razporeditev – več novih aplikacij, kot sta Snap Assist in Desktop Groups, zagotavljajo odličen način za večopravilnost ter optimizacijo prostora na namizju in delovnega procesa.
 • Izboljšani Microsoft Teams – priljubljeno orodje za komunikacijo je zdaj integrirano neposredno v sistem Windows 11, kar omogoča hitrejši dostop, lažjo uporabo in boljše delovanje. Domači uporabniki lahko klepetajo prek aplikacije Teams neposredno iz sistemske opravilne vrstice.
  Opomba: Integrirana različica aplikacije MS Teams je večinoma za domačo in osebno uporabo; za komercialno uporabo strankam svetujemo, da kupijo naročnino Teams.
 • Prenovljene nastavitve – aplikacija Nastavitve je doživela nekaj uporabnih sprememb: elementi so razporejeni na seznamu, meni je bolj kompakten in lažji za navigacijo, različne možnosti pa so bolj logično razvrščene (npr. "Napajanje in spanje" ter "Baterija", ki se nanašata na varčevanje z energijo, sta zdaj v enem razdelku z naslovom "Napajanje in baterija").
 • Novi in izboljšani pripomočki – z novo funkcijo pripomočkov si lahko uporabniki ogledajo prilagojeno vsebino o delnicah, svetovnih novicah, vremenu, prometu in drugem.
 • Obogatena Trgovina Microsoft – Trgovina Microsoft uvaja funkcijo Knjižnice, ki omogoča enostaven prehod iz ene naprave v drugo, saj lahko aplikacije, ki so v lasti uporabnika, ki se seli, prenesete neposredno iz trgovine. Poleg tega bo začel vključevati Android aplikacije in zagotavljati boljšo podporo razvijalcem in ustvarjalcem. Nova pravila trgovine glede distribucije aplikacij bodo povečala tudi varnost, saj bodo dovoljene brezplačne aplikacije, kot so Zoom, predvajalnik VLC in celo paket LibreOffice, kar bo zmanjšalo tveganje za sumljive plačljive ponaredke.
 • Pripravljen za hibridno delo – Windows 11 je opremljen s številnimi funkcijami in orodji, namenjenimi hibridnemu delu, ki jih lahko enostavno uvede in upravlja vsak IT oddelek, ki uporablja storitve Azure.

Pojdi na zavihek 2:
Windows 10 proti Windows 11


Potrebujete pomoč pri odločitvi, kateri sistem Windows je najboljši za vaše podjetje? Obrnite se na nas za svetovanje!

Katere so najpomembnejše razlike med operacijskima sistemoma Windows 10 in Windows 11?

V spodnji preglednici si oglejte primerjavo Windows 11 z njegovim dobro znanim predhodnikom, operacijskim sistemom Windows 10. Kliknite na lastnost operacijskega sistema, za ogled podrobnosti.

Preglednica
Izdelek Windows 10 Windows 11
Sistemske zahteve deluje na številnih starih in novih napravah deluje samo na napravah z najnovejšimi procesorji
Začetni meni klasični meni na levi strani z možnostmi po izbiri nov centriran meni s pripetimi aplikacijami po izbiri
Opravilna vrstica zelo prilagodljiv različnim delovnim procesom manjše možnosti prilagajanja, manj možnosti za interakcijo
Podpora za zaslon na dotik močno se zanaša na tablični način Tablični način je odstranjen in je nadomeščen z odzivnim oblikovanjem
Orodja za komunikacijo prednameščen odjemalec za Skype prednameščen odjemalec za klepet MS Teams
Prednameščene aplikacije vključuje številne privzete aplikacije za produktivnost in ustvarjalnost manj privzetih aplikacij; ne vključuje:
OneNote, Denarnice, 3D-pregledovalnika, 3D-slikarja
Novice Novice in interesi Pripomočki
Podpora sistema polletne posodobitve;
podpora se konča oktobra 2025
letne posodobitve;
neznan konec podpore

Podrobnosti o lastnostih
Sistemske zahteve

Ena glavnih razlik med operacijskima sistemoma Windows 10 in Windows 11 so sistemske zahteve. Windows 10 je združljiv z vsemi računalniki, ki podpirajo sistema Windows 7 in 8, sistem Windows 11 pa je namenjen sodobnim napravam: zahteva vsaj 4 GB pomnilnika RAM in 64 GB prostora na disku ter modul zaupanja (TPM) 2.0 in razmeroma nov procesor. Podjetja, ki nameravajo nadgraditi operacijski sistem Windows 11, bi morala najprej natančno preveriti uradni seznam zahtev, saj številne starejše naprave ne izpolnjujejo teh zahtev.

Začetni meni

Popolnoma prenovljen začetni meni je ena od značilnih funkcij novega operacijskega sistema – za razliko od ‘tradicionalnega’ začetnega menija v sistemu Windows 10, ki je v levem spodnjem kotu, se v sistemu Windows 11 nahaja na sredini zaslona in tako spominja na operacijska sistema MacOS in ChromeOS. Opazna sprememba je tudi ta, da so dinamične ploščice nadomeščene s pripetimi aplikacijami, ki za razliko od svojih predhodnikov ne prikazujejo dinamičnih informacij o aplikacijah neposredno v meniju. Cilj novega vmesnika je zmanjšati vizualno nepreglednost, vendar se lahko poenostavljen videz izkaže za težje obvladljivega za uporabnike, ki so vajeni načina delovanja prejšnjega sistema.

Opravilna vrstica

Windows 11 prinaša ikone v opravilni vrstici, ki se ob interakciji z njimi vizualno odzivajo (npr. ob povečanju okna njegova ikona nekoliko poskoči), vendar se zdi, da je to ena od redkih pozitivnih sprememb. Nova opravilna vrstica ima v primerjavi z operacijskim sistemom Windows 10 manjše možnosti prilagajanja in funkcionalnosti – nekaj primerov: uporabniki je ne morejo več priklopiti na stran ali vrh zaslona; sistemska vrstica, čas in datum ne morejo biti prisotni na več zaslonih; odstranjena je bila možnost vlečenja datotek na aplikacijo v opravilni vrstici, da bi jih odprli, itd. Te spremembe lahko zmotijo ustaljene delovne navade in nekaterim podjetjem začasno zmanjšajo produktivnost.

Podpora za zaslon na dotik

Oba sistema podpirata naprave z zasloni na dotik, vendar ima Windows 11 v primerjavi s svojim predhodnikom več sprememb in izboljšav. Medtem ko operacijski sistem Windows 10 v veliki meri uporablja tablični način, v operacijskem sistemu Windows 11 te funkcije ni in je nadomeščena z vmesnikom in gestami, zasnovanimi za lažje upravljanje za uporabnike zaslona na dotik.

Orodja za komunikacijo

Operacijski sistem Windows 10 ima privzeto prednameščen Skype za domače uporabnike, operacijski sistem Windows 11 pa prinaša izboljšano različico aplikacije Microsoft Teams, ki je integrirana v sistem. Namizno aplikacijo Teams lahko uporabljate tudi v operacijskem sistemu Windows 10 – uporabniki jo morajo prenesti iz trgovine Microsoft Store. Toda njena najnovejša različica, ki je na voljo za sistem Windows 11, ima v primerjavi z različico za Windows 10 več izboljšav vmesnika in dodatnih funkcij.

Prednameščene aplikacije

Nekatere prednameščene aplikacije, ki so na voljo v sistemu Windows 10, so bile iz sistema Windows 11 odstranjene. Uporabnikom najnovejšega sistema Cortana ne bo več pomagala med prvim zagonom ali prek opravilne vrstice. V novem sistemu ne bodo privzeto nameščene različne aplikacije, kot so 3D-pregledovalnik, OneNote in 3D-slikar. V sistemu Windows 11 je kot privzeti spletni brskalnik nastavljen tudi brskalnik Edge in nima več podpore za brskalnik Internet Explorer, ki je zdaj onemogočen.

Novice

V sistemu Windows 10 je bila pred kratkim uvedena funkcija, podobna pripomočkom, ki omogoča prikaz enostavno dostopnih informacij, ki temeljijo na interesih – to je plošča Novice in zanimanja, ki se prikaže na desni strani zaslona, ko uporabniki kliknejo ikono vremena tik ob sistemski vrstici opravilne vrstice. V operacijskem sistemu Windows 11 je funkcijo Novice in zanimanja nadomestila funkcija pripomočkov, ki ima v osnovi enako idejo, funkcijo in celo zelo podoben uporabniški vmesnik, vendar je nameščena na levi strani zaslona.

Podpora sistema

Med operacijskima sistemoma sta dve pomembni spremembi v podpori sistema. Prvič, v nasprotju z Windows 10, ki prejema večje posodobitve dvakrat na leto (spomladanska in jesenska izdaja), bodo nove različice operacijskega sistema Windows 11 izdane enkrat na leto, jeseni, pri čemer bo za vsako izdajo veljal 24-mesečni čas vzdrževanja. Drugič, konec podpore za izdaje Windows 10 Home in Pro je bil določen za oktober 2025. Za operacijski sistem Windows 11 še ni bil objavljen datum konca podpore.

Pojdi na zavihek 3:
Katerega izbrati?


Potrebujete pomoč pri odločitvi, kateri sistem Windows je najboljši za vaše podjetje? Obrnite se na nas za svetovanje!

Katerega izbrati za svoje podjetje?

Niste prepričani, katera različica sistema Windows je najprimernejša za vaše podjetje? Pri odločitvi vam lahko pomaga odgovor na naslednje vprašanje:

Ali ima vaše podjetje povsem nove naprave, ki potrebujejo operacijski sistem?
Ne → Ostanite na Windows 10

Windows 10 je najpogosteje uporabljen operacijski sistem, ki ga uporabljala več kot milijarda aktivnih naprav (od septembra 2021). Od izida leta 2015 so ga nenehno izboljševali, pri čemer je bil deležen številnih sprememb in funkcij.

Zaradi dokaj nizkih zahtev glede strojne opreme je dobra izbira tako za stare, kot tudi za nove računalnike (32 in 64-bitne), zaradi njegove razširjenosti pa je na voljo veliko in raznolike programske opreme, ki dobro deluje na njem.

Microsoft je konec podpore za operacijski sistem Windows 10 napovedal za oktober 2025, zato je še vedno dovolj časa, da od njega pridobite vse kar potrebujete in še več.

Podjetja, ki imajo raje klasični videz, prilagodljivost in funkcionalnosti sistema Windows 10 ter nimajo posebnega razloga za spremembo sistema, se lahko za zdaj vzdržijo nadgradnje na Windows 11, saj nadgradnja prinaša veliko občutnih sprememb, ki lahko zmotijo ustaljene procese in prakse.

Poleg tega številne naprave s sistemom Windows 10 morda sploh niso ustrezne za nadgradnjo – z Microsoftovo aplikacijo Preverjanje stanja računalnika ugotovite, ali lahko vaše naprave poganjajo Windows 11.

Da → Nadgradite na Windows 11

Funkcije in orodja sistema Windows 11 so razvita za sodobne naprave s podporo zaslona na dotik. Zato je dobra izbira za podjetja, ki želijo imeti vse Microsoftove storitve (operacijski sistem Windows, aplikacije Office, storitve v oblaku) preprosto povezane in upravljane v istem okolju.

Podjetja, ki želijo biti v koraku z najnovejšimi tehnološkimi trendi, naj nadgradijo operacijski sistem Windows 11 le, če imajo največ 2-3 leta stare računalnike, saj je najnovejši Microsoftov operacijski sistem priporočljiv le za naprave z najnovejšimi procesorji AMD, Intel in Qualcomm s TPM 2.0 čipom.

Kot pri vsaki na novo izdani programski opremi se lahko na začetku pojavijo težave z združljivostjo in zmogljivostjo, zato morajo biti IT oddelki pripravljeni na odpravljanje še nepoznanih težav.

Po drugi strani lahko podjetja, ki zgodaj začnejo uporabljati sistem Windows 11, prej prilagodijo svoje procese in sisteme ter so tako v prednosti pred podjetji, ki še vedno uporabljajo starejše konfiguracije.

Želite Windows 10 ali želite posodobitev na Windows 11? Oglejte si našo ponudbo v kategoriji Windows 10!


Shrani ta članek kot PDF

Vaš izdelek je bil dodan v košarico