Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Microsoftove storitve v oblaku so se zopet podražile – kako znižati stroške?

  • Microsoft
  • Office

26. 5. 2023

Microsoft je 1. aprila letos zvišal cene svojih storitev v oblaku, vključno z naročninami na Azure in Microsoft 365. Cilj spremembe je poenotenje cen na svetovni ravni, odražajoč menjalni tečaj med lokalnimi valutami strank in ameriškim dolarjem. To je drugo večje povišanje cen od 1. marca 2022, ko je to vplivalo le na nove naročnine Microsoft 365. Ta sprememba velja za vse storitve v oblaku in naročnine, ki jih ponuja Microsoft.

Kakšen pomen ima povišanje cen za stranke? Tekoče nabavne pogodbe in naročnine s fiksnimi cenami za določeno časovno obdobje ne bodo spremenjene. Vendar pa se bodo ob podaljšanju ali naročilu novih storitev in naročnin po 1. aprilu 2023 uporabljala na novo objavljena pravila za določanje cen. Za kupce v EU to pomeni, da bodo njihovi prihodnji nakupi do 11 % dražji kot prej.

Izdelek Stara cena (1 leto) Nova cena (1 leto) Razlika v ceni
Office 365 E3 271,20 € 301,20 € 30,00 €
Office 365 E1 100,80 € 112,80 € 12,00 €
Microsoft 365 Business Premium 223,20 € 247,20 € 24,00 €
Microsoft 365 Business Standard 126,00 € 140,40 € 14,40 €
Microsoft 365 Business Basic 61,20 € 67,20 € 6,00 €

Opomba: Zgornja tabela je le primer; cene se lahko nekoliko razlikujejo glede na lokalno valuto in razmere na trgu v posamezni državi.

Kako lahko zmanjšate vpliv Microsoftovega nenehnega višanja cen storitev v oblaku?

Predlagamo vam naslednje 3 rešitve:

  1. Optimizirajte stroške dela s hibridnimi rešitvami
  2. Poskusite IceWarp, alternativo za Microsoft 365
  3. Uporabite lastne trajne licence za namensko gostovanje storitev Azure
1. Optimizirajte stroške dela s hibridnimi rešitvami

Storitve v oblaku pogosto vključujejo široko paleto orodij in funkcij, ki jih vsi uporabniki ne uporabljajo v celoti, vendar jih je kljub temu treba plačati. So fiksni del paketa in se običajno predstavljajo kot utemeljitev za višjo ceno naročnine. Čeprav so morda potrebni za peščico tako imenovanih »naprednih uporabnikov«, kot so na primer vodilni kadri, nosilci odločitev in vodje projektov, številna podjetja ne izkoristijo vrednosti izdelka v največji možni meri, njihovi operativni stroški pa se postopoma povečujejo brez oprijemljivega pozitivnega učinka na uspešnost zaposlenih.

V tem primeru je optimalno uporabiti hibridno rešitev za nezahtevne uporabnike – kombinacija trajnih licenc Microsoftove programske opreme in cenejših naročniških paketov Microsoft 365. Hibridne rešitve zagotavljajo stalen dostop do najpomembnejših sodobnih orodij za produktivnost in storitev v oblaku, kot sta OneDrive in MS Teams, hkrati pa zagotavljajo namizne aplikacije, kot sta Word in Excel, s stabilno različico paketa MS Office. Drage naročnine je mogoče zmanjšati le na uporabnike, ki jih resnično potrebujejo, preostali zaposleni pa lahko delajo z enakimi orodji kot prej, vendar z bistveno nižjimi stroški za organizacijo.

Primerjava cen med naročnino na Microsoft 365 in hibridno rešitvijo za 250 zaposlenih za obdobje petih let


Hibridna rešitev tekom drugega leta postane stroškovno učinkovitejša, hkrati pa vsem zaposlenim zagotavlja namizne aplikacije Office in boljše funkcije zaradi robustnega paketa Office LTSC 2021.

Vas zanima hibridna rešitev, prilagojena potrebam vaše organizacije? Kontaktirajte nas za posvet z našimi strokovnjaki!

2. Preizkusite IceWarp, alternativo Microsoft 365!

Microsoftove storitve se nenehno dražijo, zato so podjetja začela iskati cenovno ugodnejše možnosti, ki bi zagotavljale ustrezna orodja za komunikacijo in sodelovanje, hkrati pa ne bi preveč obremenile njihovih proračunov. Na trgu je na voljo več glavnih alternativ, vendar jih le malo ponuja rešitev »vse v enem«, ki bi zlahka nadomestila aplikacije za produktivnost (kot je MS Office), komunikacijska orodja (kot je MS Teams), platforme za izmenjavo datotek (kot je MS SharePoint) in portale za pošiljanje e-pošte (kot je MS Exchange).

Vse te funkcije in storitve so na voljo v programu IceWarp: »Celotna pisarna v enem oknu in za polovico ceneje«!

IceWarp je brskalniška platforma za poslovno e-pošto, skupinsko izmenjavo sporočil, videokonference, delo s pisarniškimi dokumenti in še veliko več! Ponuja številne možnosti, prilagojene podjetjem vseh velikosti – od zelo majhnih podjetij (10 uporabnikov) do korporacij (več kot 1000 uporabnikov) – poleg tega pa so cene storitev za polovico nižje od primerljivih Microsoftovih storitev!

Primerjava cen storitev Microsoft 365 in IceWarp za 250 zaposlenih v obdobju petih let

Stolpični diagram temelji na konfiguraciji 200 uporabnikov z osnovno storitvijo (Microsoft 365 Basic / IceWarp) in 50 naprednih uporabnikov (Microsoft 365 Business Premium / IceWarp Desktop). Podrobnejšo razčlenitev prednosti IceWarp v primerjavi z Microsoft 365 najdete v naslednjem dokumentu (v angleščini): IceWarp proti Microsoft 365

Še vedno niste prepričani, če želite izbrati IceWarp? Za vas lahko pripravimo demonstracijo platforme IceWarp – kontaktirajte nas!

3. Uporabite lastne trajne licence za namenske gostovane storitve Azure

Stranke, ki uporabljajo računalništvo v oblaku Azure, lahko namesto naročnine na Microsoft 365 uporabijo lastne trajne licence (BYOL – Bring Your Own Licenses) pod naslednjimi pogoji, ki jih je določil Microsoft:

Možnost uporabe modela BYOL v infrastrukturi IT v organizaciji je treba oceniti za vsak primer posebej – obrnite se na naše svetovalce in ugotovite, ali ga lahko uporabite!

Se sprašujete, katera rešitev je primerna za vašo organizacijo? Stopite v stik z našimi strokovnjaki za licenciranje, ki vam bodo pomagali izbrati najprimernejšo možnost za vas.


Shrani ta članek kot PDF

Vaš izdelek je bil dodan v košarico