Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Paketi Microsoft 365 Enterprise več ne vsebujejo programa Teams – kaj to pomeni za vaše podjetje?

  • Microsoft

18. 10. 2023

Z oktobrom 2023 bo Microsoft odstranil Teams iz svojih poslovnih paketov v EGP in Švici¹. Ti naročniški paketi, kot sta Office 365 E1/E3/E5 in Microsoft 365 E3/E5, ne bodo več vključevali priljubljene storitve za sodelovanje – na voljo bo le kot ločen izdelek.

Delitev je posledica stalnih prizadevanj Evropske unije za pošten trg z manj monopoli. Menijo, da je Microsoft s tem, ko je Teams vključil v svoje poslovno usmerjene naročniške pakete², pridobil nepošteno prednost pred konkurenti – to pomeni, da so bile druge rešitve samodejno izključene, čeprav bi lahko zagotovile enako primerne storitve za komunikacijo in sodelovanje.

Zaradi te spremembe bodo morale organizacije z več kot 300 zaposlenimi (običajni uporabniki paketa Enterprise), ki so se zanašale na priljubljeno orodje, ponovno razmisliti o svoji IT infrastrukturi, delovnih procesih in proračunu. Za naročnike paketov Office 365 E1 in E3 to ne bo prvič v tem letu, saj je Microsoft aprila zvišal cene svojih storitev v oblaku za te pakete.

Kakšne so vaše možnosti?

Prvič, če je vaše podjetje že naročeno na storitve Microsoft 365 Enterprise ali Business, lahko še naprej uporablja te oblačne pakete, kot so, brez kakršnih koli sprememb. Nova pravila se nanašajo predvsem na nove naročnike.

Naslednja možnost je presoditi, ali vaša organizacija res potrebuje orodja in funkcije Microsoft 365, zlasti Teams (ki ne bo vključen v nove pakete v EGP). Naš produktni vodja Mateusz Drozdowski vam ponuja strokoven vpogled v to temo:

»Poslovanje ni nikoli univerzalno, kar velja tudi za programske rešitve. V velikih podjetjih je pogosto koristno kombinirati različne modele licenciranja, da se doseže cenovno najugodnejša ureditev. Na primer, za ostale zaposlene lahko namestite trajne licence Microsoft Office skupaj s Teamsom, za raven managementa pa izberete Office 365 E3 z več funkcijami (prav tako dopolnjen s Teamsom).

Toda zakaj se sploh zanašati na Microsoft? Ključno je, da strategijo programske opreme prilagodite
svojim potrebam pri poslovanju in ne potrebam proizvajalca programske opreme. Obstajajo različne alternative, kot je IceWarp, ki zagotavljajo enako zanesljive storitve, vendar po veliko nižji ceni.«

Mateusz Drozdowski
Product Manager

Za konkreten primer analizirajmo tri možne scenarije za hipotetično podjetje s 350 zaposlenimi, ki želi kupiti nov naročniški paket Office 365 E3:

  1. Naročniška rešitev: Microsoft Office 365 E3 EEA + Microsoft Teams EEA – verjetno najmanj optimalna izbira, vendar če so funkcije Microsoft 365 nujno potrebne za procese podjetja, na primer če je podjetje močno odvisno od storitve Azure, je to lahko edina možnost. Vendar v takih primerih priporočamo izvedbo poglobljene analize, da bi se izognili nepotrebnim stroškom.
  2. Hibridna rešitev: Rabljeni Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021 + Microsoft Teams EE – če podjetje potrebuje pakete Microsoft 365 predvsem za uporabo standardnih pisarniških programov (Word, Excel, Outlook itd.) in Teams, je ta nova sprememba lahko odlična, saj lahko večino dragih naročniških storitev nadomesti z enkratnim plačilom za rabljen paket Office LTSC Professional Plus 2021, medtem ko se na Teams EEA naroči ločeno.
  3. Alternativna rešitev: IceWarp Desktop Business – podjetje se lahko odloči, da v celoti izstopi iz Microsoftovega ekosistema in izbere drugo platformo, kot je IceWarp Desktop Business. Dostopen je v oblaku in lokalnih napravah ter vključuje aplikacije in storitve, enakovredne tistim iz paketa Office 365 E3 (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Exchange, SharePoint, OneDrive).

    IceWarp je alternativa Microsoft 365, ki ponuja podobne aplikacije, orodja, funkcije in celo uporabniški vmesnik, je na voljo po bistveno nižji ceni (v povprečju vsaj 2-krat ceneje) in vključuje možnost enostavne migracije iz Microsoftovih storitev ob pomoči podpornega osebja IceWarp.
Primerjava cen: Podjetje s 350 zaposlenimi v obdobju petih let

Za več podatkov se z miško pomaknite nad graf.

Kot je takoj razvidno, je alternativna storitvena rešitev IceWarp že od samega začetka bistveno cenejša od naročnine na Microsoft 365 in je do petega leta več kot petkrat cenejša; hibridna rešitev postane cenejša že po enem letu.

Zaključek

Microsoft ima zaradi svoje dolgotrajne in široke prisotnosti na trgu programske opreme močan vpliv na odločitve podjetij v zvezi s programsko opremo. Poleg tega licenčni model SaaS še naprej koncentrira še več moči v rokah mega korporacij. Če želijo podjetja zmanjšati operativne stroške in biti manj odvisna od Microsoftovih pogledov na prihodnost programske opreme, je nujno, da začnejo temeljiteje raziskovati alternative, namesto da bi se prepustila rutini in domačnosti. Ne dovolite, da nenadne spremembe Microsoftove strukture cen in licenc izničijo vaše načrte, IT infrastrukturo , operativno učinkovitost ali proračun!

Naši svetovalci za licenciranje so dobro pripravljeni, da vam pomagajo najti cenovno najbolj optimalno rešitev, prilagojeno vašim poslovnim potrebam. Kontaktirajte nas za brezplačno posvetovanje in nasvete o licenciranju.


¹ Microsoftova uradna objava (v angleščini): https://www.microsoft.com/en-us/licensing/news/Microsoft365-Teams-EEA

² Sporočilo za javnost Evropske komisije (v angleščini): https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3991

Vaš izdelek je bil dodan v košarico