Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Office 2019, Microsoft 365 ali oboje? Ugotovite, kaj je za vas najbolj primerno

  • Microsoft
  • Office
  • Primerjava izdelkov

7. 9. 2020

Microsoft Office je najpogostejša in dobro znana programska oprema za produktivnost za podjetja, ne glede na panogo. Skozi dolga leta je Microsoft razvil množico različic, izdaj in distribucijskih kanalov, usmerjenih v raznolike potrebe svojih strank.

Uvedba programske opreme kot modela licenc za storitev (SaaS)  v obliki Office 365 in Microsoft 365 je dodala še eno zmedo že tako zagonetni ponudbi izdelkov Office. Zato je danes eno od prvih vprašanj pri nakupu Officea: naročnina ali trajna (dosmrtna) licenca ?

Oglejmo si razlike, prednosti in slabosti sistema Office 2019 in Microsoft 365, da bi pridobili perspektivo možnosti.

Glavne razlike med Office 2019 in Microsoft 365

Primerjavo teh dveh izdelkov smo razdelili na več tem, da boste lažje našli in videli področje, ki je ključnega pomena za odločitev.

Aplikacije za produktivnost

Vse poslovne različice Office 2019 in Microsoft 365 vključujejo klasične osnovne aplikacije: Word, Excel, PowerPoint, Outlook; edina izjema je Microsoft 365 Business Basic, ki ponuja samo spletne različice aplikacij z omejenimi funkcijami. Bolj specializirani programi Windows Publisher and Access so na voljo v naprednih izdajah, ki zagotavljajo tudi orodja za komunikacijo in sodelovanje – Skype for Business v Office 2019 in Microsoft Teams v Microsoftu 365.

Prepričljiva prednost Microsofta 365 bi lahko bila možnost uporabe SharePoint in Exchange neposredno kot del naročnine – lastniki zbirke Office 2019 jih bodo morali kupiti ločeno.

Plačilo in lastništvo

Office 2019 je večna licenca: sestavljena je iz enkratnega nakupa – ko ga kupite, ni datuma poteka; licenca je trajna in programska oprema se lahko aktivira in zakonito uporablja v bistvu za vedno. V tem smislu je podobno klasičnemu lastništvu.

Microsoft 365 je naročniška storitev: sestavljena je iz mesečnih ali letnih plačil – licenca ima datum poteka in jo je treba redno obnavljati, sicer programske opreme sploh ni mogoče uporabljati. V tem smislu je podobno najemu.

Razvoj in nove izdaje

Office 2019 temelji na tradicionalnem razvoju izdelkov:  prejema redne varnostne popravke in popravke napak, vendar po nakupu ni večjih sprememb v funkcionalnosti – programska oprema ostaja večinoma enaka.

Microsoft 365 temelji na trenutnem trendu nenehnih nadgradenj:  poleg varnostnih popravkov in popravkov napak ima nove funkcije vsaj dvakrat letno – programska oprema se razvija sčasoma.

Postopno, a nenehno dodajanje funkcij v Microsoft 365 bo na koncu pripeljalo do tega, da se bo bistveno razlikoval od sistema Office 2019. To pomeni, da bo sčasoma treba izdati novejšo različico trajnega paketa, ki bo vsebovala enake funkcije, kot jih je Microsoft 365 dobival v preteklih letih.

Povzetek prednosti in slabosti

Za podrobnejši in natančnejši primer smo v spodnji tabeli pripravili primerjavo med Office 2019 Professional Plus in Microsoft 365 Business Standard.

V naslednjem grafu si lahko ogledate stroške obeh izdelkov v obdobju 5 let.

* Skupni stroški lastništva

Po eni strani bo Office 2019 Professional Plus postal cenejša rešitev v manj kot dveh letih. Po drugi strani pa se številna sodobna podjetja močno zanašajo na shranjevanje v oblaku in povezane storitve, ki jih lahko zagotovi naročnina na Microsoft 365.

Pri sprejemanju odločitve so glavni dejavniki, ki jih moramo upoštevati, zapletenost in trajanje projekta, ki zahteva programsko opremo Office, in ali so storitve v oblaku potrebne ali ne. Vsak model licenciranja bi bil lahko prava izbira za vas, v nekaterih primerih pa je morda celo kombinacija obeh!

V naslednjem delu tega članka smo pripravili tri rešitve za skupne scenarije, s katerimi se soočajo številni odločevalci – kliknite oranžni gumb spodaj za nadaljevanje branja.


Shrani ta članek kot PDF

Naše rešitve za vaše podjetje

Pripravili smo tri rešitve najpogostejših scenarijev, s katerimi se srečuje veliko podjetij pri nakupu sistema Office.

Ali vaše podjetje potrebuje:

1. Tradicionalne Office namizne aplikacije za produktivnost  – brez zahteve po cloud storitvah, po meri e-poštne domene ali naprednih možnostih sodelovanja (na primer, če jih podjetje že ima iz drugega vira).

V tem primeru se lahko samozavestno zanesete na:

Office 2019 Professional Plus
digitalna licenca
Office 2019 Standard
digitalna licenca

 

Iščete trajno licenco za Office s skoraj enakimi zmogljivostmi, vendar je združljiva z operacijskim sistemom Windows 7 ali 8? Oglejte si našo ponudbo Office 2016!


2. Glavne aplikacije za produktivnost namizja Office, obogatene s shranjevanjem v oblaku in e-poštno domeno po meri,
  vendar brez potrebe po stalnih nadgradnjah namiznih aplikacij.

V takih situacijah je najboljša rešitev združiti trajno licenco, ki služi kot glavna programska oprema Office, in naročnino z licenco kot dodatno opremo, samo za prejemanje potrebnih dodatnih ugodnosti. Predlagamo naslednje stroškovno učinkovite sklope:

Office 2019 Professional Plus + Microsoft 365 Business Basic
digitalna licenca
Office 2019 Standard + Microsoft 365 Business Basic
digitalna licenca

 

3. Celotna paleta zmogljivosti sistema Microsoft Office  – vključno z domeno po e-pošti po meri, shranjevanje v oblaku, prilagodljivost naprave in operacijskega sistema ter številne druge.

Če imate raje celoten sklop prilagodljivih zmogljivosti, ki jih ponuja Microsoft 365, priporočamo:

Microsoft 365 Business Standard
digitalna licenca
Microsoft 365 Business Premium
digitalna licenca

 

Skupni stroški lastništva treh predlaganih rešitev v obdobju 7 let

V manj kot dveh letih se začetna naložba v Office 2019 Professional Plus izplača.

Za podjetja, ki poleg osrednjih aplikacij Office potrebujejo domeno za shranjevanje v oblaku in e-pošto, kombinacija Office 2019 in Microsoft 365 Business Basic postane izjemno koristna konec tretjega leta.

Če se vaše podjetje zanaša na najnovejše nadgradnje, ki jih ponuja Microsoft, priporočamo, da uporabite Microsoft 365 Business Standard ali Premium.

Iščete programsko rešitev, prilagojeno vašim potrebam? Kontaktirajte nas!


Shrani ta članek kot PDF

Vaš izdelek je bil dodan v košarico