Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Revizija programske opreme: kaj pričakovati in zakaj ni treba ničesar skrbeti

  • Zakonitost

3. 12. 2019

Z našimi licencami za programsko opremo lahko ostanete mirni, tudi če revizorji trkajo na vrata vašega podjetja. Preberite naše odgovore na najbolj pereča vprašanja in se pozanimajte o tem, kaj lahko pričakujete.

V kakšnih pogojih se lahko v mojem podjetju pojavi revizija licenc?

Dejansko sta v vašem podjetju le dve situaciji, ki lahko privedeta do revizije licenc za programsko opremo:

  • Če imate pogodbo s proizvajalcem programske opreme (npr. Microsoft), ki omogoča (ali drugim pravno pooblaščenim subjektom), da v vašem podjetju izvedejo revizijo programske opreme.
  • Če gre v vašem podjetju za upravičen sum na piratstvo programske opreme in je sodišče zato odredilo revizijo programske opreme, ki jo bo policija opravila skupaj s pooblaščenim revizorjem.

V vseh drugih primerih proizvajalec programske opreme ne more opraviti revizije programske opreme brez vašega soglasja. To velja tudi za sekundarne licence programske opreme – četudi je prvotna pogodba med prvim lastnikom licence in proizvajalcem programske opreme vsebovala obveznost dovoljenja revizije programske opreme, zakonodaja EU zagotavlja, da se ta obveznost odpravi s prenosom pravic na drugega lastnika licence.

Če se v mojem podjetju opravi revizija, kako lahko dokažem zakonitost programske opreme?

Dolžni ste dokazati, da ste zakoniti lastnik licenc za programsko opremo in da le te izpolnjujejo vse zakonske zahteve. To dosežete tako, da dokumentacijo, ki ste jo prejeli ob nakupu, posredujete revizorju. Če ste licence kupili pri našem podjetju, bo to račun in komplet pripadajočih dokumentov (vključno s številko licenčne pogodbe, izvorom programske opreme, izjavo prvega lastnika itd.).

Zelo priporočamo, da kupujete sekundarno programsko opremo le od izkušenih prodajalcev, ki zagotavljajo prenos pravic za njeno uporabo. V nasprotnem primeru tvegate, da bo proizvajalec programske opreme kaznoval vaše podjetje.

Kaj pa, če ima revizor dodatna vprašanja (na primer o prejšnjem lastniku programske opreme)?

Revizorji so usposobljeni za poznavanje najnovejše zakonodaje EU, kar pomeni, da ne bi smeli postavljati takšnih vprašanj. Od več sto revizij, ki so bili opravljeni v podjetjih naših strank po vsej EU, smo zabeležili le nekaj primerov, ko je revizor zahteval dodatno dokumentacijo.

V primeru, čeprav malo verjetno, da bi se to zgodilo, se obrnite na nas in odgovorili bomo na vsa vprašanja, ki jih postavi odgovorni organ. V interesu prvega lastnika je, da ne moremo deliti dokumentov, ki vsebujejo njegove občutljive podatke (ker so ti dokumenti shranjeni v notarskem hrambi ali podobno), vendar pa lahko revizorju zagotovimo vso dokumentacijo, ki jo zahteva.

Zanesljivost dokazana s številkami

Od leta 2016 je naše podjetje dobavilo več kot 700 000 licenc programske opreme in pri reviziji programske opreme izdelkov, ki jih ponujamo, nikoli nismo naleteli niti na en primer negativne odločbe, tako da ste lahko prepričani, da naši izdelki izpolnjujejo vsa najnovejša pravila glede zakonitosti!

Vaš izdelek je bil dodan v košarico