Še nimate ustvarjenega računa? Ustvari novega

Nastavitve

Windows 7 – namestitev korak za korakom

Postopki namestitve operacijskega sistema Windows so vedno enostavnejši in so tako primerni tudi za manj izkušene uporabnike računalnikov. Ni več potrebno klicati strokovnjakov in po nepotrebnem plačevati za namestitev sistema, Windows lahko namreč namestite sami v udobju svojega doma v nekaj deset minutah. V tem članku vas bomo korak za korakom popeljali skozi namestitev Windows 7, da boste brez dvoma lahko poskrbeli, da bo vaš računalnik deloval tako, kot mora.

Strojne zahteve

Preden se lotite namestitve Windows 7, je dobro primerjati svojo strojno opremo s priporočili družbe Microsoft. Minimalne strojne zahteve za Windows 7 so naslednje:

  • 32-bitni (x86) ali 64-bitni (x64) procesor s frekvenco 1 GHz,
  • 1 GB spomina RAM (za 32-bit) ali 2 GB spomina RAM (za 64-bit),
  • 16 GB nezasedenega prostora na disku (32-bitni sistem) ali 20 GB (64-bitni sistem),
  • Grafična naprava DirectX 9 z gonilnikom WDDM 1.0 ali novejšim.

 

Če na Windows 7 prehajate s predhodne različice Microsoft Windows, vam bo prišla prav aplikacija Pomočnik za nadgradnjo na Windows 7, ki vam bo zagotovila seznam priporočil in zahtev, ki jih morate izpolniti pred nadgradnjo operacijskega sistema na Windows 7.

Nastavitev zagona z DVD plošče

Iz ovitka vzemite namestitveni DVD Windows 7 in ga vstavite v DVD enoto (če želite sistem namestiti na PC ali prenosni računalnik brez DVD enote, si preberite članek o namestitvi preko USB ključa). Če se namestitev ne začne samodejno, morate ponovno zagnati računalnik in nastaviti prednostni vrstni red zagona v BIOS-u (v BIOS najpogosteje vstopite s pomočjo tipk Del, F2 ali F10 takoj ob ponovnem zagonu računalnika) tako, da bo DVD enota v zaporedju na prvem mestu (Sl. 1). Različica BIOS-a je odvisna od matične plošče v vašem računalnikom, prednostni vrstni red zagona pa se po navadi skriva pod kategorijo Boot. Spremembo nastavitev prednostnega vrstnega reda zagona potrdite s klikom na Exit and Save changes.

Sl. 1 BIOS

Zagon namestitve

Če ste uspešno nastavili zagon z DVD enote, bi se morala po ponovnem zagonu namestitev Windows 7 samodejno začeti, kot je prikazano na sliki (Sl. 2).

Sl. 2 Zagon namestitve

Izbira jezikovnih nastavitev

Prvi korak postopka namestitve je izbira jezika, oblike prikaza časa in valute ter tipkovnice. V prvem oknu izberite želeni jezik, v našem primeru češčino (Sl. 3). Ta izbira vas bo samodejno pomaknila na naslednje okno (Sl. 4), tako da vam ni treba izvesti nobene druge spremembe niti nadaljevati na naslednji korak s pomočjo gumba Naprej.

 
Sl. 3 Izbira jezikovnih nastavitev  

Soglasje s pogoji licence

V naslednjem koraku je potrebno klikniti na gum Namesti (Sl. 5) in nato označiti polje »Sprejmem pogoje licence« (Sl. 6) ter izbiro potrditi s klikom na gumb Naprej.

Sl. 5 Namestitev Sl. 6 Soglasje s pogoji licence

Izbira vrste namestitve

Če imate na računalniku že nameščeno predhodno različico Windows, vam bo čarovnik za namestitev ponudil možnost nadgradnje na različico Windows 7 (Sl. 7). V našem primeru pa priporočamo, da izberete možnost Lastna in sistem namestite povsem na novo. Pred tem morate seveda poskrbeti za varnostne kopije vseh pomembnih dokumentov, drugače bodo ti izbrisani. Za varnostno kopiranje lahko uporabite npr. aplikacijo Cobian Backup. Če sistem nameščate na napravo brez operacijskega sistema, to okno ne bo prikazano.

Sl. 7 Izbira vrste namestitve

Izbira mesta namestitve sistema

Če izvajate nadgradnjo obstoječega sistema na Windows 7, boste že imeli pripravljeno particijo na disku, rezervirano za sistem (Sl. 8). Označite to particijo in kliknite na Možnosti enote (podrobneje). Tukaj izberite možnost Odstrani. Takoj, ko boste odstranili particije diska, vam bo ostal Nezaseden prostor na disku 0 (Sl. 9). Če diska ne želite deliti na več particij (npr. za multimedijske vsebine), kliknite na gumb Naprej.

Pozor! Če imate v računalniku več fizičnih diskov ali particij, od katerih imate eno rezervirano za sistem, na drugem ali več drugih diskov (ali particij) pa imate svoje dokumente, ki jih želite ohranite, odstranite samo particijo, ki je rezervirana za sistem in kliknite na gumb Naprej.

Sl. 8 Diski Sl. 9 Možnost zapisa diska

Namestitev sistema

Sledi sama namestitev sistema, ki vključuje kopiranje datotek, namestitev funkcij in posodobitev (Sl. 10). Ta faza je časovno zahtevnejša, običajno traja več kot 20 minut.

Sl. 10 Namestitev sistema

Ponovni zagon sistema

Takoj, ko so namestitvene datoteke skopirane in funkcije ter posodobitve nameščene, se bo računalnik samodejno ponovno zagnal in dokončal namestitev (Sl. 11).

Sl. 11 Ponovni zagon sistema

Uporabniške nastavitve

V naslednjih dveh korakih si izberite svoje uporabniško ime, pod katerim se boste prijavljali v Windows (Sl. 12). Skladno z izbranim imenom vam bo dodeljeno tudi ime računalnika, ki pa ga lahko nato poljubno menjate. S klikom na gumb Naprej boste prešli na določitev gesla za dostop do sistema (Sl. 13). Izberite svoje geslo, ga v naslednji vrstici ponovite (preverjanje pravilnega vnosa gesla) in vnesite namig, ki vas bo na geslo opomnil, v primeru, da boste nanj pozabili.

Sl. 12 Izbira uporabniškega imena Sl. 13 Vnos ključa izdelka

Zaščita in posodobitev sistema

V oknu za nastavitev in izboljšanje zaščite sistema Windows lahko izberete stopnjo samodejnega nameščanja posodobitev, spletnega iskanja rešitev težav in varnostnih rešitev (Sl. 14). Manj izkušenim uporabnikom priporočamo izbiro prve možnosti, torej Uporabi priporočene nastavitve.

Sl. 14 Možnosti zaščite in samodejne posodobitve

Datum in čas

Nadaljujte z nastavitvijo datuma in časa (Sl. 15). Tukaj lahko preverite, ali vam nastavitev datuma in časa ustreza in izbiro potrdite s klikom na gumb Naprej.

Sl. 15 Datum in čas

Določitev omrežja

Če imate vzpostavljeno spletno povezavo, se bo prikazalo okno za določitev omrežja (Sl. 16). Izberite, ali ste povezani v domače ali pa javno omrežje.

Sl. 16 Določitev omrežja

Dokončanje namestitve in priprava namizja

Sedaj ni potrebno ničesar več nastavljati, namestitev se bo samodejno dokončala in pripravila namizje (Sl. 17).

Sl. 17 Dokončanje namestitve in priprava namizja

Aktiviranje sistema

Sistem je potrebno v 30 dneh od namestitve aktivirati, preko spleta ali preko telefona. V naši Podpori boste našli članek o aktiviranju sistema Windows 7.

Namestitev posodobitev in gonilnikov

Sedaj lahko računalnik opremite s priljubljenimi aplikacijami in namestite potrebne gonilnike ter posodobitve. Če imate vzpostavljeno internetno povezavo s pomočjo ethernet kabla, lahko gonilnike in posodobitve namestite preko aplikacije Windows Update, ki je na voljo v meniju Start.

Vaš izdelek je bil dodan v košarico

    Brezplačna dostava in 30 dnevna zagotovitev vračila denarja